Konu ile ilgili TBMM’de verdiği yazılı soru önergesinde CHP’li Önal şu ifadelere yer verdi;
Kırıkkale Belediyesi ile ASELSAN arasında yapılan anlaşmaya göre şehrimize yapılacak bazı yatırımların EDS gelirlerinden karşılanması öngörülmüş, bu kapsamda şehrimizin giriş ve çıkışları, ana cadde ve bulvarları da dâhil olmak üzere Kırıkkale’mizin tamamına kameralar yerleştirilmiştir. Asıl amacı trafiği düzenlemek olan EDS’ ler, Kırıkkale’mizde trafiği düzenlemek yerine vatandaşımıza tuzak kurup sadece ceza kesme vazifesi görmektedir.
Kırıkkale Belediyesi tarafından karşılanması gereken yerel hizmetlerin EDS’ ler üzerinden ceza kesilmek suretiyle vatandaşlarımıza fatura edilmesi son derece yanlış bir uygulamadır. Kırmızı ışıklarda bulunan geri sayım sayaçlarının kaldırılması, sarı ışık sürelerinin kısaltılmasıyla EDS’ ler vatandaşlarımızın kabusu haline gelmiş durumda.
Her gün akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar yüzünden araç kullanmanın bile lüks hale geldiği ülkemizde, Ekim ayından itibaren şehrimizde faaliyete giren EDS’ lerin kestiği cezalar yüzünden vatandaşımız trafiğe çıkmak bile istemiyor. Üzerine birde EDS cezası ödemek zorunda kalan Kırıkkaleli vatandaşlarımız kara kara düşünüyor. Bu yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçilmeli, vatandaşımıza kurulan EDS tuzağına son verilmelidir.
Buna göre;
Kırıkkale Belediyesi tarafından karşılanması gereken yerel hizmetlerin EDS gelirleri üzerinden vatandaşlarımıza ceza olarak fatura edilmesi doğru bir uygulama mıdır?
Kırıkkale Belediyesi ile Aselsan arasında yapılan bu anlaşmanın sözleşme bedeli ne kadardır? Sözleşme süresi kaç yıllıktır? Bu anlaşmanın Türkiye’ de başka bir örneği var mıdır?
EDS’ler uygulamaya geçtikten sonra Kırıkkale’mizde kaç vatandaşımıza ceza kesilmiştir? Kesilen cezaların toplam bedeli ne kadardır?
Her dönem pilot bölge uygulamasında ilk sırada yer alan Kırıkkale’miz teşvik, yatırım ve kalkınmada Türkiye’de kaçıncı sıradadır?
gundem71.com – Kırıkkale Haber Merkezi