Ben veya nevüs, cilt üzerinde genellikle doğuştan oluşan fakat daha sonradan da çeşitli faktörlere bağlı olarak beliren, düz veya kabarık bir biçimde olan, ten rengi veya daha koyu renkte bir görünüme sahip olan yapılara verilen isimdir. Benler vücudun hemen hemen her kısmında ortaya çıkan yapılardır ve insanların hepsinde bulunurlar. Bilhassa yüz bölgesinde meydana gelen benlerden çoğu kişi rahatsız olmaktadır. Bu nedenle ben aldırma işlemi benlerinden rahatsız olan insanlar için biçilmiş kaftandır.
Et beni nedir?
Et beni daha çok kabarık yapıda olan benlere verilen isimdir. Bu tip benlerin uzama veya büyüme gibi riskleri bulunur. Et benlerinin vücuda yayılımı çeşitlidir fakat genel olarak boyun bölgesinde, göz kapağında, koltuk altında veya genital bölgede dağılım gösterirler. Halk arasında bilinen adıyla iple boğma tekniği ile tedavi edilir ancak bu yaklaşım doğru bir yaklaşım değildir. Mutlaka kapsamlı bir ben aldırma tedavisi uygulanmalıdır. Ardından iz bırakmaz.
Vücuttan alınması gereken benler ve nedenleri nelerdir?
Benler genel olarak zararsız bir yapıya sahiptirler. Vücut için herhangi bir risk teşkil etmezler. Fakat bazı ben türlerinin sonradan kansere dönüşme ihtimali oldukça yüksektir. Aşağıda yer alan komplikasyonların görülme durumunda mutlaka bir dermatoloğa başvurulmalıdır:
Ciltte meydana gelen ve melanom adı verilen kanser türünün bilinen en sakıncalı kanser türü olduğu söylenir. Bu kanser türü ise görünümü itibariyle benler ile bir hayli benzerlik gösterirler. Ancak çok dikkatli bakıldığı durumlarda ayırt edilirler. Böyle bir belirti görüldüğü durumda mutlaka bir doktora görünmek gerekir.
Ben aldırma işlemi nasıl yapılır?
Ben aldırma işleminde hastanın herhangi bir ağrı veya acı hissetmemesi için lokal anestezi tekniği kullanılır. Öncelikle cerrah tarafından hastanın ben durumu kapsamlıca muayene edilir ve uygun tedavi yöntemine karar verilir. Benin yapısı ve ne düzeyde olduğuna göre tedavi yöntemi belirlenir. Eğer benin yapısı oldukça düz bir biçimde ise ve melanom isimli kanser yapılanması tespit edilmişse ben komple olacak şekilde ciltten atılır ve bu bölgeye estetik dikiş uygulanır. Alınan benin veya benlerin olası şüpheli durumları için sonuçları ayırt etmek açısından patolojiye gönderilir. Patolojik değerlendirme sonrasında olası duruma göre değerlendirme yapılması planlanır. Ben aldırma işlemi genel hatlarıyla yaklaşık olarak 10 ila 20 dakika arasında sürer. Vücuttan atılması gereken ben sayısının fazlalığına göre işlem süresi değişiklik gösterebilir.
Ben aldırma yöntemleri nelerdir?
Ben aldırma yöntemleri çok çeşitlidir. Birden fazla ben aldırma yöntemi bulunur. Her yöntem her ben tipine uygun olmayabilir. Bu nedenle en uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için benler uzman bir doktor tarafından kapsamlı bir şekilde muayene edilmelidir.
Ben aldırma yöntemleri aşağıda sıralanmıştır:
Lazerle ben aldırma yöntemi: Lazerle ben aldırma yöntemi her ben için uygun değildir. Bu nedenle her benin lazerle alınması doğru değildir. Her lazer cihazı da ben aldırma için uygun olmaz. Lazerle ben aldırma işlemi genellikle daha yüzeysel yerleşmiş ve daha basit yapıda benler için uygundur. Lazerle ben aldırma işleminde en sık kullanılan cihaz ise fraksiyonel CO2 lazer tipidir. Bu işlem öncesinde hastaya lokal anestezik krem uygulanır. Eğer ben oldukça büyük yapıda ise iğne yardımıyla lokal anestezi yapılır. Bu uygulama her ben için yaklaşık olarak bir dakika kadar sürmektedir.
Cerrahi ben aldırma işlemi: Cerrahi ben aldırma işleminde bazı tipteki benler deriden kesilerek çıkarılır. Bu tip benler aşağıda sıralanmıştır:
Bu işlem öncesinde tedavi bölgesi muhakkak lokal anestezik ilaç yardımıyla uyuşturulmalıdır. Ardından işlem esnasında ben çıkarılır ve ben ve çevresindeki az bir miktarda deri de alınır. Bu şekilde daha net bir sonuç alınır. İşlem tamamlandıktan sonra tedavi bölgesine dikiş atılır. İşlem esnasında minimum iz kalmasına gayret edilir.
Ben yakma yöntemi ile ben aldırma: Koterizasyon veya kriyoterapi ile ben yakma işleminde elektrik enerjisi veya azot soğutması yardımı ile tedavi bölgesinde bulunan benler yakılarak kesilir. Bu işlemin uygulandığı cihaz koter olarak adlandırılır veya özel azot tüpleri yardımı ile yapılır. Ben aldırma işleminin öncesinde mutlaka lokal anestezik krem uygulanır veya iğne yardımıyla lokal anestezi uygulanır. Lazerle ben aldırma işleminde olduğu gibi oldukça kısa süren pratik bir işlemdir. Herhangi bir dikiş atılma süreci gerektirmez.
Et beni aldırma: Et benleri tıbbi açıdan ben kategorisine alınmazlar ancak tedavi yaklaşımları benler ile aynıdır. Bu benlerin alınma işlemleri için genellikle aynı yöntemler uygulanır. Lazerle et beni aldırma, koterizasyon ile et beni yakma, cerrahi yaklaşımla et beni aldırma gibi birtakım yöntemler mevcuttur. Et benlerinin büyüklüğü, sayısı ve biçimine uygun olarak en uygun tedavi yöntemi belirlenir.
Ben aldırma işlemi zararlı mıdır?
Cerrahi ben aldırma işleminin herhangi bir zararı veya riski bulunmaz. Fakat bazı işlemlerde iz kalma olasılığı yüksektir. Ben aldırma işleminin tek dezavantajı bu olabilir. İyi huylu benlerden rahatsız olan kimselerin ben aldırma işlemi yaptırmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Kötü huylu benlerin vücuttan uzaklaştırılması ise daha riskli ve önemlidir.
Ben aldırma işlemi ne kadar? Ben aldırma fiyatları
Ben aldırma fiyatları hangi yöntemin uygulanacağına göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca uygulamayı yapacak olan cerrah ve uygulamanın yapılacağı hastane veya klinik de fiyatlandırmayı etkiler. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Sizin için en doğru fiyat bilgisini öğrenmek ve diğer merak ettikleriniz için +902122414624 no’lu telefondan polikliniğimizi arayarak ben aldırma tedavisi fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Op. Dr. Leyla Arvas
Web Site: https://www.drleylaarvas.com
Facebook :@drleylaarvas
Instagram :@drleylaarvas
YouTube: LeylaArvas