Öğretmenler, antrenörler ve gençlik liderlerinin katıldığı toplantıda konuşma yapan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, “Madde bağımlılığı ile mücadele Milli Mücadele kadar önemli, bu konuyu özümsemenizi ve sahiplenmenizi bekliyorum. Konu hakikaten bizi cennete götürecek bir mesele” dedi.
KATILIMCILAR DETAYLI BİLGİLENDİRİLDİ
Kırıkkale Valiliği Konferans Salonu’nda Umut Projesi kapsamında düzenlenen toplantıda Kırıkkale’de görev yapan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde görev yapan öğretmenler, antrenörler ile gençlik liderlerine madde bağımlılığına eğilimi olan çocukların nasıl fark edileceği yönünde Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğü uzmanları tarafından Umut Projesi kapsamında hazırlanan detaylı sunum yapıldı. Sunum öncesi katılımcılara hitap eden Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, temelden başlayan ve yukarı doğru çıkan ülke çapında yaygınlaşacak projenin Kırıkkale’de hayata geçirildiğinin altını çizdi. Vali Tekbıyıkoğlu, “Uyuşturucu, yani madde dediğimiz mefhum kavram aslında çok eski tarihlerden beri var. Bazı bitkilerin çeşitli usullerle kullanıldığı zaman uyuşturucu mahiyetine gittiğini biz buradan öğreniyoruz. Yakın zamana kadarda böyleydi. Dünyanın bazı bölgelerinde bazı maddeler üretilir ve dünyanın tamamına dağılırdı” dedi.
DÜNYA İNSANLIĞI BÜYÜK BİR TEHDİTLE KARŞI KARŞIYA
Dünyayı sentetik uyuşturucunun tehdit ettiğini belirten Vali Tekbıyıkoğlu, bu maddeye karşı çocukların eğitiminde bulunan görevlilerin bilinçli olması gerektiğini ifade etti. Vali Tekbıyıkoğlu, “Şimdi dünya bambaşka bir tehlikeyle karşı karşıya. Dünyada 284 milyon civarında bağımlı var buda dünya nüfusunun yüzde 5’ne tekamül ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre ülkemizde ki son kullanım oranı yüzde 3 civarında. Avrupa ise bu oran yüzde 30 civarında. Biz Avrupa’nın hemen yanı başındayız. Avrupa’da, yani bize bu kadar yakın bir tehditin, bizim kapımızı da geleceğini bilmek gerek. Dünyada önceden konvansiyonel dediğimiz uyuşturucular üretilirdi ama son 20 yılda dünyanın kapısını bambaşka bir tehdit çalıyor. Laboratuvar ortamlarında üretilen ve insanı çok çabuk bağımlı hale getiren, çok daha hızlı öldürücü, beyine zarar veren ve bırakma ihtimalinin çok zor olduğu, çok daha ucuz ve çok daha yaygın, sentetik dediğimiz kimyasallarla; çocuklarımız, milletimizin evlatları, dünya insanlığı büyük bir tehditle karşı karşıya” dedi.
TÜRK POLİS TEŞKİLATI VE TÜRK JANDARMA TEŞKİLATI DÜNYANIN EN BAŞARILI TEŞKİLATI
Kimyasal olarak üretilen sentetik maddelerin yakalanmasında Türk Kolluk Kuvvetlerinin, dünyada ki yakalamalara göre çok ön önde olduğunu ifade eden Vali Tekbıyıkoğlu, konu hakkında bilgiler verdi. Vali Tekbıyıkoğlu, “Bazı ülkeler artık bu işle baş etmeyi bırakmışlar. Dünyada ve Avrupa’da yüzde 30 civarında bir kullanım oranı var. ‘Daha nasıl bunu kenarlarda tutabiliriz’ veya Asayişe müessir olayları nasıl engelleyebilirizin peşindeler. Ama bizim bir özelliğimiz var, onu vurgulamak istiyorum. Türk Polisi, Türk Jandarması, Türk Kolluğu dünyanın en başarılı kolluğu. Buradan altını açıkça çiziyorum. Avrupa’nın toplam yakalamasından, iki katı kadar daha fazla yakalaması var Türk kolluğumuzun. Dünyanın bu konuda ki en başarı teşkilatı Türk Polis Teşkilatı ve Türk Jandarma Teşkilatı. Ama bu sadece kolluk marifetiyle mücadele edilecek bir konu değil. O yüzden hepiniz buradasınız” dedi.
VALİ TEKBIYIKOĞLU, “BAĞIMLILIK TUZAĞINA DÜŞMEDEN ÇOCUKLARIMIZI KURTARMALIYIZ”
Huzur Köy’ün yataklı tedaviye geçilmesinde büyük gayretler harcandığını belirten Vali Tekbıyıkoğlu, “Ben göreve başladıktan sonra burada daha önce bir dernek vasıtasıyla uyuşturucu bağımlılarını rehabilitasyonuyla ilgili projeler üretilmiş. Daha sonra huzur köy adı altında bir tesis oldu ve yine ayaklı bir şekilde devam ediyordu. Biz bunu yatılıya çevirdik, çocuklarımızın belli bir kısmını kurtaralım diye. Buraya kabul ettiğimiz bağımlı çocuklar, 6 ay gibi uzun bir süreçten geçiyor. Milyonlarca para harcıyoruz. Huzur köyün kapasitesini maksimum 20 kişiye kadar çıkardık. Zorlasak 30 kişiye çıkarız. Ama 6 ay uğraşıyoruz ve 20 kişiyi kurtarıyoruz. Yüzde 90 civarında bir başarı oranı var. Bu bir matematik problemi gibi aslında; bin tane musluk bir havuzu dolduruyor ama bir veya birkaç tane musluk boşaltmaya çalışıyor. Bu münasebetle bağımlılık tuzağına tam düşmeden tespit etmeye çalışıyoruz. Bağımlı olduktan sonra işler çok zor oluyor” dedi.
YAPAY BİR MUTLULUK İÇİN BAĞIMLI HALE GELİNİYOR
Uyuşturucu maddelerin vücuttaki etkileşimi hakkında bilgiler veren Vali Tekbıyıkoğlu, “Madde bağımlılığında vücuda yüksek oranda dopamin verilerek mutluluk hormonunun yükseltildiğini ve bu yüzdende de bağımlı bir hale gelindiğini vurgulayan Vali Tekbıyıkoğlu, “Uyuşturucu şöyle bir şey; uyuşturucuyu aldığınız zaman dışardan dopamin denen sentetik bir mutluluk hormonu vücudunuza giriyor. Detaylı şekilde açıklayacak olursak; güzel bir yemek yediğiniz zaman 50 birim, arkadaşlarınızla ailenizle mükemmel bir bayram geçirdiğinizde, çocukluk arkadaşlarınızla buluştunuz da 60 birim dopamin denen maddeyi salgılıyor vücut. Ama dışardan aldığınız bu sentetik maddeyle bir anda vücudunuza 1000 birim dopamin giriyor. Hiç hayatta karşılaşmadığınız kadar yapay bir mutluluk veriyor. Ve bu mutluluğu hiç o seviyede bir daha vermiyor. Hep devamlı azalan miktarda veriyor. Ve siz hayatınızdan sizi mutlu eden her şeyi çıkartıyorsunuz ve yerine maddeyi koyuyorsunuz” dedi.
“ERKEN TEŞHİS ÇOK AMA ÇOK ÖNEMLİ”
Bağımlılığın, sosyal bir statü tanımadığını belirten Vali Tekbıyıkoğlu, herkesin başına gelebileceğini belirterek çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Vali Tekbıyıkoğlu, “Bu benim başıma gelmez demeyin. Herkesin başına gelebilir. Hiçbir sosyal statü tanımıyor. Zengin tanımıyor, fakir tanımıyor, Müslüman tanımıyor, Hristiyan tanımıyor, alevi tanımıyor, sünni tanımıyor. Hiç kimseyi tanımıyor. Belki sizin başınıza gelmeyecek ama çocuğunuzun başına gelebilir. Belki çocuğunuzun başına gelmeyecek, çocuğunuzu kurtaracaksınız ama torununuzun başına gelebilir, kardeşinizin başına gelebilir, komşunuzun başına gelebilir. Yani böylesine büyük bir tehdit var. Bu konuda ne kadar biz şuurlu olursak bu işin önlenmesi de o kadar kolay olur. Kolluk kuvvetlerimiz elinden geleni yapıyor ve çok başarılı oluyorlar. Sadece Kırıkkale değil, Türkiye’de başarılılar. Ama biz uyuşturucu maddeyle ilgili konuları çok az biliyoruz. Bu konuyla ilgili yüzün üzerinde toplantı yaptık, belki de çok daha fazla toplantı yapmışızdır. Sizlerde maddeyle ilgili bazı sunumlar aldınız. Şu çok önemli çocuk daha ilk kullanımında, daha kullanmaya başlarken veya kullanma ihtimali olduğu zaman sizin bunu keşfetmeniz ve annelerin babaların bunu keşfetmeleri çok ama çok önemli” dedi.
“BUNUNLA MÜCADELE ETMEK, MİLLİ MÜCADELEMİZ KADAR KIYMETLİ BİR MESELE”
Bağımlı bireyler ve bağımlı bireylerin aileleriyle yaptığı görüşmeler hakkında ki izlenimlerini açıklayan Vali Tekbıyıkoğlu, “Bazen bağımlı bireylerin anneleriyle konuşuyorum. Bana, ‘Bizler böyle sunumları daha önceden görmüş olsaydık biz çocuğumuza çok daha erken müdahale edebilirdik’ diyorlar. Geçenler de bir bağımlı annesi, çocuğunun bağımlı olduğunu 8 yıl sonra fark ettiğini söyledi. Hepiniz çocuklarla, ailelerinden çok daha fazla haşır neşir oluyorsunuz. Çocuklar sizin önünüzde. Çocuklarda ki bir rahat davranış, davranış değişikliği, arkadaş çevresi değişikliği, teneffüslerden derse geç kalma gibi durumları fark ettiğinizde bunları araştırmalısınız. Bağımlı çocuklardan bir tanesiyle konuştum ve bana çok enteresan bir bilgi verdi. Dedi ki, ‘Herkes teneffüsün bitiminde derse girdiği zaman biz tuvalete giderdik’ dedi. Yani tuvalette yapacağı işlemi yapıyor ve tekrar geri sınıfına geliyor. Yani geç kalan öğrenci üzerinde sizin şüphelenmeniz lazım. Bazı jargonlar var, ‘Metin Abi, Leyla Abla, Ateş, Buz, Peynir…’ gibi. Bu jargonlara hakim olmanız çok önemli. Maddeyi kullanan çocuğun fizyolojik, psikolojik ve sosyal değişimi çok önemli. Bu benim nazarımda ve hepinizin nazarında Türk – Yunan harbi kadar önemli bir mesele olması lazım. Bizim Milli Mücadelemiz kadar kıymetli bir mesele” dedi.
VALİ TEKBIYIKOĞLU, “ÇOCUKLARIMIZIN YOLUN BAŞINDA KURTARIYORUZ”
Bütün dünyada bu maddelerle mücadele edildiğini belirten Vali Tekbıyıkoğlu, mücadelede başarılı olan milletlerin söz sahibi olacağını belirtti. Vali Tekbıyıkoğlu, “Bu konu dünya milletlerini tehdit ediyor. Hangi millet çocuğuna sahip çıkarsa, o millet gelecekte daha fazla söz sahibi olacak. Bu münasebetle burada bir yapılanmaya girdik. Yani işin rehabilitasyonundan sonra uğraşırken, ‘Önleyici kısmında neler yapabiliriz’e girdik. Yüzlerce toplantı yaptık. Sunumlar hazırladık. Nereye başvurulacağının merkezini oluşturduk. Biz yazılım yazdık. Aile ve Sosyal İl Müdürlüğünü bu işin merkezine oturtturduk. Bilgi bankasını kurduk. Önemli partnerlerimiz var ve işin açıkçası bu işin en önemli kısmı da gönüllü olan öğretmenlerimiz. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzde ki liderler çok ehemmiyetli. Bu konuyla ilgili mobil ekipler oluşturduk. Aileleri ziyaret ediyoruz. Bununla beraber şunu söyleyeyim size, projeyi başlattığımızdan beri 4-5 aylık süreçte her gün üzerine bir şey koyuyoruz. Şuana kadar 30 tane çocuğumuzu, yolun başında olan çocuğumuzu, biz bu işten kurtardık. Kaç tane çocuğumuzu koruduğumuzu ise bilemiyoruz” dedi.
Konunun bütün görevliler için büyük önem taşıması gerektiğini belirten Vali Tekbıyıkoğlu, “Madde bağımlılığına eğilimi olan çocukları tespit eden görevlilerin gecikmeksizin ilgili birimlere başvurması gerektiğinin çok önemli olduğunu belirten Vali Tekbıyıkoğlu, bağımlı olmadan müdahale edildiğinde bireyin daha çabuk kurtarıldığının altını çizdi. Vali Tekbıyıkoğlu, “Böyle şeylerle karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini bilmeniz çok ehemmiyetli. Bununla ilgili bir sistematik oluşturduk. Okul temsilcilerinden, ilçe temsilcilerine kadar, ilde ilgili arkadaşlarımız var. Böyle bir bilgiye ihtiyacınız olursa, bir sinyal yakaladığınız zaman gerekli irtibatlara girip bu çocuklarımızı kurtarmak hem benim, hem de sizin temel vazifeniz. Konuyu özümsemenizi ve sahiplenmenizi bekliyorum. Konu hakikaten bizi cennete götürecek bir mesele. Projenin Kırıkkale’de başarılı olması da çok daha iyi ve kıymetli yapacak projeyi. Türkiye de henüz buna benzer bir proje yok. Yapılırsa eğer geri kalan 80 vilayetimizde bu yaygınlaşacak. Bu yüzden şimdiden yolumuz kutlu olsun” dedi.
Vali Tekbıyıkoğlu’nun konuşmasının ardından Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde görevli Sosyolog Havva Şensoy tarafından UMUT Projesi Konulu Sunum ve İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Müdürlüğünde görevli Komiser Uğur Karaçay tarafından Madde Bağımlılığı ile Mücadele Konulu Eğitim Sunumu yapıldı.
gundem71.com – Kırıkkale Haber Merkezi