Ses Yalıtım Malzemesi
Gündem 71 Editörü • 12 Mayıs 2022 00:09
Ses Yalıtım Malzemesi

Ses yalıtım malzemelerinin oldukça fazla çeşitliliği vardır. Her ses yalıtım malzemesinin de kendisine has ayrı bir özelliği söz konusudur. Bazı Ses Yalıtım Malzemesi için renk ve şekil çeşitliliği söz konusudur. Ses yalıtım malzemelerin genel amacı konut ve binalara dışarıdan gelecek rahatsız edici sesler ile içeriden dışarıya gidecek sesler ile başkalarını rahatsız etmeyi engellemektir. Ses yalıtım uygulaması bu amaç için yerine getiriliyor. Ses izolasyonu için bir bilim dalı olarak bahsetmek sanırım yanlış olmaz. Ne yazık ki üniversitelerde bu alanda yeteri kadar eğitim verilmemekte, ses yalıtım uygulamaları ve ses yalıtım malzemeleri hakkında verilen bilgiler çok dar kapsamda anlatılmaktadır. 

Yeni yapılacak olan binalar planlarken ses yalıtımı muhakkak öneme alınmalıdır. Hem de binaların cam, doğrama, döşeme, duvar ve tavan gibi elemanları belirlenirken ses yalıtım özelliği yüksek olan malzemeler özenle seçilerek kullanılmalıdır. Ses Yalıtım Malzemesi kullanılarak alt ve üst kattaki seslerinin geçişi ile komşu duvarlardan duyulan sesler de önlenmiş olur. Gürültünün insan üstünde psikolojik ve fizyolojik pek çok zararı bulunmaktadır. Gürültü, hastalıklara yol açan stresin en mühim sebeplerinden biridir. Duvarlarda yapılacak yalıtım işlemi için kullanılan malzemeler, ortamda bulunan sesin şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Düşük seviyedeki sesler için genellikle piramit, yumurta ya da melamin yalıtım süngerleri tercih edilmektedir. Ortam sesi yüksekse, turkishpan olarak da bilinen rebonded bondex süngerler kullanılarak yalıtım yapılır. Ses yalıtımı, sesin rahatsız edici olumsuz etkilerini en az düzeyine indirmek amacıyla yapılır. Ses yalıtımının amacı sesi tamamen kesmek ya da ortadan kaldırmak değildir. 

Ses yalıtımının amacı ortamda insanlara rahatsızlık veren ses kaynaklı gürültünün yayılmasını kontrol altına almaktır. Tek katmandan oluşan yapı elemanları, havada oluşan sesin komşu mekâna geçişine kütleleri ile karşı koyar. Buna kütle kanunu adı verilir. Dolayısıyla, bir duvarın ağırlığını artırdıkça, ses geçiş kaybı da artırılmış olur. Ancak bu yöntemle ses yalıtımı sağlamak; taşıyıcı sisteme getireceği aşırı yük, ses köprüleri oluşumu ve o duvarın kalınlaşmasından dolayı ortaya çıkacak yer kaybı gibi nedenlerle ekonomik ve fonksiyonel olmaz. Bina ses yalıtımlarına bireysel olarak kullanabileceğiniz diğer bir uygulamada tavan ve zemin ses yalıtımıdır. Katlar arasındaki ses geçişlerini engellemek için dilerseniz bina yönetimi ile dilerseniz de site yönetimi ile görüşerek ortak bir çalışma başlatabilir ve hem tavan hem de zemin için uygulanması gereken ses yalıtımlarını yönetimle birlikte hareket edebilirsiniz. Tavan için ses yalıtımı uygulaması yapılırken sesi yüksek ölçüde kesen Ses Yalıtım Malzemesi tercih edilmelidir. Uygulanacak yalıtımla üst kattan alt kata, alt kattan üst kata geçiş yapan hava doğuşumlu sesler doğru malzeme ve uygulamayla kesilebilir. Titreşim ve darbe kaynaklı oluşan seslerin kesilmesi için üst katın zemininden müdahale yapılmalıdır.