Trafik Sigortası Kaza Durumunda Nasıl Ödeme Yapar?
Gündem 71 Editörü • 20 Şubat 2023 10:40
Trafik Sigortası Kaza Durumunda Nasıl Ödeme Yapar?

Zorunlu trafik sigortası bulunan araçların kaza yapmaları halinde araçların maddi hasar, araç içindekilerin sağlık giderleri sigorta tarafından karşılanır. Sigorta şirketinin bu hasar ve giderlerin ne kadarını karşılayacağıysa ölüm ve sakatlanma durumuna, trafik sigortasının poliçe kapsamına ve kazazedelerin haklılık payına göre belirlenir. 

Öyle ki trafik sigortası poliçe teminatları araçların cinslerine göre de değişkenlik gösterir. Otobüs, kamyon, otomobil, taksi ve minibüs türündeki tüm araçlar özelinde farklı poliçe teminatları mevcut. Zorunlu trafik sigortasının teminat kapsamları ve limitleri her sene Hazine Müsteşarlığınca düzenlenir.

Belirlenen bu teminatlar tüm sigorta şirketleri tarafında tek tip bir uygulamaya tabidir. Enuygunsigorta.com trafik sigortası uzmanları trafik kazası durumunda trafik sigortası ile ilgili hangi bilgileri bilmemiz gerektiği konusunda bize ışık tuttular

1- Zorunlu trafik sigortası kaza sonrası hasarın ne kadarını karşılar?

2023 senesinde aracınızın kazaya karışması durumunda zorunlu trafik sigortasından yararlanabilirsiniz. Kusurlu bulunduğunuz bir kaza durumunda kusur oranlarınız belirleyici rol oynar. Sigortadan yararlanacağınız maddi hasar, sağlık giderleri ve sakatlanma ölüm durumlarının limit kapsamları şu şekildedir.

Zorunlu Trafik Sigortası 2023 Teminat Limitleri                                  

Sakatlanma ve ölümSağlık gideriMaddi hasar
Kişi başıKaza başıKişi başıKaza başıKişi başıKaza başı
Otomobil / Taksi1.200.000 ₺6.000.000 ₺1.200.000 ₺6.000.000 ₺120.000 ₺240.000 ₺
Kamyonet, Kamyon, Minibüs veya Çekici1.200.000 ₺12.000.000 ₺12.000.000 ₺1.200.000 ₺120.000 ₺240.000 ₺
Motosiklet ve Yük Motosikleti1.200.000 ₺3.600.000 ₺1.200.000 ₺3.600.000 ₺120.000 ₺240.000 ₺

Araç başına maddi teminat: Kazada karşı tarafa ait aracın maddi hasarının karşılanması. Kaza durumunda karşı tarafın aracı 120.000 ₺ limit kısıtlamasıyla kusurlu tarafın trafik sigortasından karşılanır.

Kaza başına maddi teminat: Kazaya karışan karşı tarafın aracının, üçüncü şahısların varlıklarına zarar gelmesi halinde hasar masraflarının karşılanması. 

Sağlık gideri teminatı: Karşı tarafın bedenen hasar alması durumunda tedavi giderlerinin karşılanması. Kişinin çalışma yetkinliğinin zarar görmesi de bu teminata dahil.

Ölüm ve sakatlanma teminatı: Karşı tarafın veya üçüncü şahısların sakat kalması ya da vefat etmesi sonucu karşı tarafa ödenen tazminat. Karşı taraftaki kişinin aile yakınlarının bu durumdan ötürü ileride karşılaşabilecekleri maddi kayıplar da hesaba katılır. 

Önemli: Zorunlu trafik sigortası teminatları Türkiye sınırlarında geçerli olup, yurt dışında yapılan kazaları kapsamaz. 

İMM teminatı: İhtiyari Mali Mesuliyet. Kara yollarında gerçekleşen kazalarda trafik sigortasının karşılamasına rağmen halen masraf kaldığı durumlarda güvence veren ek teminattır. Örneklendirmek gerekirse kazada karşı tarafın aracı lüks araçlar sınıfına giriyorsa ve hasar 350.000 ₺ belirlendiyse zorunlu trafik sigortası 120.000 ₺ karşılıyor. Kalan tutarı kendiniz karşılamak istemiyorsanız İMM teminatı olan bir poliçe tercih etmelisiniz.

2- Trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumlar nelerdir?

  • Araç satış ya da bakım için bırakıldığı bir lokasyonda kaza yaparsa
  • Kaza yapan araçlar aynı kişiye aitse
  • Patlayıcı madde taşıma kaynaklı kazalarda
  • Araç çalındığı sırada gerçekleşen kazalarda 
  • Kaza sebebiyle oluşan manevi tazminat taleplerinde
  • Karşı tarafın römorkunda bulunan malların zarar görmesi halinde
  • Sigortalı araç kusurlu olduğu takdirde aracın hasarlarının karşılanmasında
  • Kaza sonrası iş ve gelir kaybı durumlarında
  • Sigortalı araç park halindeyken oluşan kazalarda ödeme gerçekleşmez.

3- Neden zorunlu trafik sigortası yaptırmalıyım?

Kazaya karışmanız halinde karşı tarafın hasarının veya kendi hasarınızın, cebinizden para çıkmadan karşılanması adına önemli. Üstelik trafik sigortası poliçeleri normalde ödenmesi gerekenden daha hesaplı olacaktır. 

4- Trafik sigortası tazminat ödeme süresi kaç gün?

Karşı taraf maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Dolayısıyla davadan önce trafik sigortası hasar tazminatının ödenmesi gerekli. Bunun için birtakım evrakların hazırlanıp sigorta şirketine iletilmesi elzem. Söz konusu işlemler için ayrılan yasal süre ise 8 iş günü. 

5- Trafik sigortası tazminatı için gerekli belgeler nelerdir?

Maddi hasar için: Kaza tespit tutanağı, sigorta sahibine ait ehliyet ve ruhsat fotokopisi, hasarı gösteren fotoğraflar, hasarlı aracın ruhsat kopyası, hasarlı aracın sürücüsünün ehliyetinin fotokopisi ve kazazedeye ait IBAN-banka bilgileri.

Sağlık giderleri için: Hastane raporu, kaza tespit tutanağı, hasarlı aracın fotoğrafları, tedavi harcamalarını gösteren belgeler, kazazedenin banka ve IBAN bilgileri.

Daimi sakatlık için: Kaza tespit tutanağı, sakatlık durumu olan kişinin maaş ve gelir belgesi, sakatlık durumunu gösteren belge, kazazedenin banka ve IBAN bilgileri. 

Vefat için: Kusuru kanıtlayan kaza tespit tutanağı. Veraset ilamı, savcılıktan alınmış ölü muayene belgesi, vukuatlı nüfus kayıt belgesi, vefat eden kişinin banka ve IBAN bilgileri.

6- Kaza sonrası hangi durumlarda sigortadan para alabilirim?

  • Kaza sonrası sigortadan para alabilmek için belirli şartları karşılamanız gerekli.
  • Kazanın meydana gelişinde haklılık payınız olmalı
  • Araçta hasar bulunmalı
  • Bedenen yaralanma ve sakatlanma olmalı
  • Ölümlü kaza olmalı
  • Kaza sebebiyle oluşan psikolojik hastalıklar da bu kapsama girer.

7- Trafik sigortası tazminatı ne zaman ödenir?

Maddi zararlı bir kaza durumunda evrakların tesliminin üzerinden maksimum 15 gün geçtikten sonra ödeme yapılmalı. 

Ölümlü kazada maksimum 45 gün içinde ödeme yapılır.

8- Ödeme bu sürelerde gerçekleşmezse ne yapılmalı?

Tazminat ödemeleri bu süre çerçevesinde gerçekleşmezse sigorta şirketine tazminat davası açabilirsiniz. Trafik kazası avukatınızdan alacağınız danışmanlıkla süreci yönetebilirsiniz.

9- Kaza sigortası parası hesaplaması nasıl yapılır?

Kazazedenin yaşı, kazaya ilişkin heyet raporu, kusur oranı ve kazazedenin o tarihteki güncel maaşı hesaplanarak sigorta ödeneği belirlenir.

10- Zorunlu trafik sigortası yaptırmamanın cezası nedir?

Trafik sigortanızın süresi doldu ve siz de yenilemeyi unuttunuz. O halde cezaya tabisiniz. 

  • 2023 için trafik sigortası yaptırmama cezası 436 ₺.
  • Zorunlu trafik sigortasının yapılmadığı tespit edildiği halde aracınız trafikten menedilir.