En İyi Domain Rehberi | Alan Adları ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Dijitalleşmenin her geçen gün artmasıyla beraber online kanalların önemi de artmıştır. Ticari bir işletme sahibi olan ya da geniş kitlelere sesini duyurmak isteyenler için online dünyanın bir parçası olmak kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Dijital platformlarda istenilen hedefleri yakalayabilmek, alan adına sahip olmayı gerektirir. Hazırlanan bu domain rehberi sayesinde domain içeriği, domain satın alma yolları, en çok tercih edilen domain uzantıları hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Domain Nedir, Ne İşe Yarar?

Domain, Türkçe adıyla alan adı, bir web sitesinin fiziksel adı olarak tanımlanır. Her bir web sitesinin kendine özel bir domaini bulunur. Herhangi bir web sitesine erişilmek istendiğinde o web sitesinin IP adresinin bilinmesi gerekir. IP adresinin herkes tarafından bilinmesi ve akılda tutulması mümkün olmadığı için domain bu noktada önem kazanır. Domain, tarayıcıya yazılan sembol, sayı ve harflerin birleşimi olarak da tanımlanabilir. Örneğin; bir kişi Natro sitesine erişmek istiyorsa tarayıcı çubuğuna “natro.com” domainini yazması yeterli olacaktır. Sadece “Natro” yazdığında bu bir domain olmaz ve kullanıcının önüne Natro ile ilgili çok fazla sayıda sonuç çıkar. Domain sayesinde istenilen web sitesine kısa yoldan erişim sağlanmış olur. Bu sebeple domainlerin kısa, öz ve akılda tutulabilir olması web sitesinin başarısı açısından önemlidir. Domainler satın alındıktan sonra değiştirilemezler ve her domain sadece bir kişi tarafından satın alınabilir. Bu durum domain pazarına gösterilen talebin artmasına sebep olur.

Domain Nasıl Alınır?

Domain satın almak için “natro.com” gibi yetkili kayıt şirketleri tarafından destek alınabilir. Kayıt şirketleri aracılığıyla kullanıcılar kendilerine uygun olan domaini satın alabilir ya da diğer kişilere satabilirler. Bu noktada dikkat edilmesi gereken güvenilir bir kurumla çalışmaktır. Domain satın alırken öncelikle ilgili domainin uygunluk durumu kontrol edilmelidir. Sahip olunmak istenilen domain müsaitse uygun domain uzantısı seçilerek işleme devam edilir. Kullanıcıların taleplerine göre farklı domain uzantıları bulunur. Web sitesinin istenilen amaca hizmet etmesi ve hedef kitlesine kolaylıkla erişebilmesi için uygun domain adı ve uzantısı seçilmelidir. Alan adı satın alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise alınan domainin en kısa sürede kaydettirilmesidir. Domain kayıt işlemi oldukça kolaydır ve kısa süre içerisinde tamamlanır. Ticari ya da kişisel amaçla açılan web sitelerinin tescil edilmesiyle web sitesi güvence altına alınmış olunur. Domain kayıt işlemi gerçekleştirilmezse web sitesinin sahipliği konusunda birtakım sıkıntılar yaşanabilir. Domain satın almanın 3 farklı yolu aşağıda detaylı bir şekilde listelenmiştir:

Yeni Domain Almak

Alan adı ya da domain almanın en basit ve uygun yolu yeni bir domain satın almaktır. Yeni satın alınan domainler hızlı ve kolay bir şekilde kullanılabildiği için avantajlıdır. Yeni bir domain satın alırken bu domainin müsait olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer istenilen domain müsait değilse; farklı bir domain seçilir ya da istenilen domaini satın alabilmek için alternatif yollara başvurulur.

Kayıtlı Bir Domain Almak (İkinci El Domain)

Domain sahipleri ya da yetkili domain şirketleri önceden kaydedilmiş domainleri satışa sunabilirler. Bu sayede başkası tarafından oluşturulmuş bir domainin haklarını satın alarak ikinci el bir domaine sahip olunabilir. Domainlerin parasal değeri yüksektir ve bireyler bu durumdan kar elde etmek için domain oluşturup, değerlendikten sonra ikinci el piyasasına sunarlar. Eğer satışta olan bir domaini sadece 1 kişi talep ediyorsa süresi dolunca elde edebilir. Ancak satışta olan domain için birden fazla alıcı talip olursa süreç açık artırma ile devam eder.

Açık Artırmadan Domain Almak

Önceden satın alınmış bir domain sahibinin kendi isteğiyle açık artırmaya sunulabilir. Domainler uygun fiyatlara alınmış olsa da zaman içerisinde çok fazla değer kazanabilirler. Bu da açık artırmada satışa sunulma şanslarını yükseltir. Satın almak istediğiniz domainin birden fazla alıcısı varsa ilgili domaini bu yöntemle elde edebilirsiniz.

Domain Uzantıları Nelerdir?

Domain uzantısı, alan adından sonraki nokta işaretinin ardından gelen kısımdır. Genellikle web sitesinin hangi ülkeye ait olduğunu ya da hangi kategoriye dahil olduğunu belirtmek için kullanılır.Domain uzantıları üst seviye ve ikinci seviye olmak üzere ikiye ayrılır. Üst seviye domain ise genel ve ülke kodu olarak kendi içinde ikiye bölünür. Genel üst seviye domainleri web sitesinin hangi amaca hizmet ettiğini anlatır ve en yaygın olarak kullanılan uzantılardır. Bu uzantılara örnek olarak .com, .net, .edu, .org verilebilir. Ticari amaçla kurulan web sitelerinin domain uzantıları .com ile sonlanırken, eğitim için oluşturulan domainlerin uzantıları .edu ile sonlanır. Ülke kodu üst seviye alan adları ise o web sitesinin hangi ülkeye ait olduğunu belirtir. Örnek vermek gerekirse; .tr ile biten bir domain ilgili web sitesinin Türkiye’ye ait olduğunu belirtirken, .uk ile biten bir domain o web sitesinin İngiltere’ye ait olduğunu gösterir.

En Popüler Domain Uzantıları

Alan adı uzantısı web sitesinin müşteri tarafından algısı ve akılda kalıcılığı açısından önemlidir. Bu sebeple domain uzantısı seçerken dikkatli bir şekilde karar verilmelidir. En popüler domain uzantıları arasında .com, .net, .org ve .co sayılabilir.

  • Domain uzantıları arasında açık ara en çok tercih edileni .com uzantısıdır. Ticari işletmeler için kullanılan bu domain uzantısı kullanıcıların oldukça aşina olduğu bir uzantı çeşididir. Kullanıcılar bir web sitesine ulaşmak istediklerinde domain uzantısını bilmeseler bile otomatik olarak .com uzantısını koyarlar. Bu sebeple domain alırken .com uzantısına sahip olmak çok büyük bir avantaj sağlar. En popüler domain uzantısı olan .com un bir diğer avantajı ise backlink verilirken tercih edilmesidir.
  • Sıklıkla tercih edilen bir diğer domain uzantısı olan .net genellikle internet ya da ağ hizmeti sunan şirketler tarafından kullanılır. Bu domain uzantısı kullanıcıların zihninde teknoloji odaklıhizmetler sunan şirketleri çağrıştırır.
  • Sivil toplum örgütleri, hayır kuruluşları ve siyasi birlikler gibi kâr amacı gütmeyen kurumlar için kullanılan domain uzantısı .org tur. Bu uzantıya sahip olan web siteleri kullanıcılara güvenilir bir kurum izlenimini verir. Sizin de amacınız bu yönde bir web sitesi hizmeti sunmaksa, .org uzantısını gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
  • Son zamanlarda özellikle yeni şirketler tarafından tercih edilen bir diğer popüler domain uzantısı .co dur. Kolombiya ülke kodu olarak kullanıma başlanan .co uzantısı, .com a güzel bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Özellikle yeni nesil girişimciler arasında popüler olan bu domain uzantısının olumsuz yanı .com ile karıştırılabilmesidir. Kullanıcılar el alışkanlığı olarak .com uzantılı siteye kolaylıkla sapabilirler.

Bahsedilen tüm bu domain uzantıları ilk çıktıkları zaman belli amaçlara hizmet etseler de günümüzde herkes tarafından kullanılabilir. Bu noktada önemli olan hangi domain uzantısının web sitesinin amacına en doğru şekilde hizmet edeceğini bilmektir. Natro domain sorgulama aracını kullanarak, hayalinizdeki alan adına hemen ulaşabilirsiniz.