Kırıkkale Gezilecek Yerler (10+ En İyi Yer)
Gündem 71 Editörü • 22 Eylül 2020 19:21
Kırıkkale Gezilecek Yerler (10+ En İyi Yer)

Kırıkkale, 1989 senesinden önce başkent Ankara’ya bağlı bir ilçe iken 21 Haziran 1989 târih ve 3578 sayılı yasa gereğince dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından yapılan törenle il olmuştur.

Bugün ülkemizin orta Anadolu’da bulunan şirin bir il olan Kırıkkale’de bu tarihi ve kültürel zenginlikten kalan birçok miras bulunuyor. Bu bakımdan Kırıkkale’de mutlaka görülmesi gereken onlarca yer bulunuyor.

Bu yazımızda Kırıkkale’nin gezilecek yerlerini sizler için derledik.

Kırıkkale Gezilecek Yerler Listesi

Çeşnigir Köprüsü

Çeşnigir Köprüsü Karakeçili ile Köprüköy arasında Kızılırmak üzerinde yapılmış tarihi bir köprüdür. Bilinen kaynaklara göre Çeşnigir Köprüsü ve yakınında bulunan han Selçuklu Dönemi’ne aittir. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 13’üncü yüzyıla ait bir eser olduğu tahmin edilmektedir. 1402 yılında Ankara Savaşı’nın yapılacağı alana ilerleyen Timur’un ordusuyla bu köprüyü kullandığı rivayet edilmektedir. Çeşnigir Köprüsü, Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi esnasında Mimar Sinan tarafından yeniden yapılmıştır. Kapulukaya Barajı’nın faaliyete geçmesinden önce yol güzergahı üzerinde iken, sonraları köprünün ayak kısımları baraj suyu içinde kalmıştır. 110 metre uzunluğunda 6 metre genişliğindeki köprü kayalık arazide sağlam temeller üzerine oturur. Kızılırmak içinde sağlam bir zemine oturabilmesi için orta bölümde belirgin bir eğim vardır.

Haydar Sultan Cami Ve Türbesi

Kırıkkale Haydar Sultan Cami ve Türbesi, Keskin İlçesi’ne 22 kilometre uzaklıkta bulunan Haydar Sultan Köyü’nde Böyrek Dağları’nın eteklerinde köye 500 metre kadar uzaklıkta yer almaktadır.

Geç Roma ya da Erken Bizans dönemlerinde var olan bir manastır üzerine inşa edilen Haydar Sultan Külliyesi, cami, türbe, hazire, çeşme ve kuyudan oluşmaktadır. Yapılan onarımlarla asıl hüviyetini kaybeden külliyeden günümüze Deliler Kuyusu adı verilen kuyu ile iki adet kitabe kalmıştır. Deliler Kuyusu, caminin yanında etrafı duvarla çevrili avludadır. 50 santim çapında bir kuyu bileziği, onun altı ise 60×60 santimlik kare kuyu bulunmaktadır. Kuyu ağzı beton kaplamalarla yükseltilmiş olup zeminden derinliği 1,5 metre kadardır. Kuyu suyunun kükürtlü olması nedeniyle, su soğuk olmasına karşılık buhar çıkarmaktadır.

Hasandede Camii Ve Türbesi

Kırıkkale merkez ilçeye bağlı, kent merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Hasandede Kasabası’ndadır. Cami ve türbe yan yanadır. Caminin minaresi tarafındaki ilk türbe Hasandede’ye (Doğanbeğ) ait olup, ikinci türbe ise oğulları Şeyh Halil İbrahim, Şeyh Mustafa ile kızı Ümmühan Ana’nın müşterek türbeleridir. Hasandede Camii 1605’te yapılmıştır. Kare planlı, kesme taştan, kalın duvarlıdır. Doğu ve batı yönleriyle giriş kapısının iki yanında ikişer pencere yer almaktadır. Kuzey cephesinin ortasında taş söveli ve basık kemerli bir giriş kapısı bulunmaktadır. Gövdesi tuğladan olan minare, pabuç kısmına kadar kesme taştan yapılmıştır.

Silah Müzesi

Silah Sanayi Müzesi : MKE Silahsan Hafif Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren bir müzedir. 15 Temmuz 1990 tarihinde faaliyetine başlayan müze, daha geniş bir mekânda yeniden düzenlenerek 2 Kasım 1993 yılında yeniden ziyarete açılmıştır. Müzedeki eserlerin büyük bölümü 2. Dünya Savaşı yıllarında Karadeniz Bölgesi halkından devlet tarafından toplanmıştır. Bir kısmı da koruma altına alınmak üzere, İstanbul-Tophane’de bulunan silah fabrikasından gönderilmiştir. Savaş sırasında çelik malzeme sıkıntısı çekildiğinden bu silahların büyük bir bölümü çelik fabrikasında eritilerek, namlu çeliği üretilmiştir. Müzede halen 299 adet eser sergilenmekte olup, eserler 14’üncü yüzyıldan günümüze kadar kronolojik sırayla teşhir edilmektedir.

Koçubaba Camii Ve Türbesi

Kırıkkale Balışeyh İlçeye bağlı Koçubaba köyündedir. Cami ve türbe 15. yüzyıl yapısıdır. Ancak cami yeniden yapılmıştır. Türbe ise yapılan onarımlarla özgünlüğünü büyük ölçüde yitirmiştir. Sekizgen planlı ve sivri bir külahla örtülü olan türbede, Alevi Şeyhi Koçumbaba’nın sandukası bulunmaktadır.

Sulu Mağara

Sulu Mağara Kırıkkale, Keskin ilçesi, Arzu Bayırı mevkiinde yer almaktadır. Yatay olarak gelişmiş, yarı doğal-yarı yapay, düden konumlu fosil bir mağaradır. Büyük bir bölümü maden ocağı olarak açılan Sulu Mağara’nın doğal bölümü birbirine bağlı üç kattan meydana gelen Pliyosen rölyef sistemine aittir. Toplam uzunluğu 285 metredir. Üç kattan oluşan yapay galerilerde kurşun işletmesi yapılmıştır. Gerek doğal gerekse yapay bölümleri birbirine bağlayan dar geçitler Erken Hıristiyanlık Dönemi’nde yapılmış taş duvarlarla örtülüdür. Hidrolojik olarak vadoz zonda yer alan Sulu Mağara yağışlı dönemlerde tavandan damlayan sular dışında bütünüyle kurudur. Bu suları toplamak için eski dönemlerde derinliği 2 metreyi bulan havuzlar yapılmıştır. Mağara kuru ve sıcak bir havaya sahiptir. Kırıkkale Valiliği, İl Özel İdaresi’nce yapım işi ve çevre düzenlenmesi yapılarak ziyarete hazır hale getirilmiştir.

Tarihi Evler

1500’lü yıllardan beri Kırıkkale’de tarihi Türk evleri ve konakları mevcut olup bunlar tescilli kültür varlığı niteliğindedir. Genellikle 2 katlı olup alt kat kagir, üst kat ahşap olarak yapılmıştır. Çatılar genellikle üçgen alınlıklıdır. Ara dolgular ise kerpiçtir. Mimari bakımdan, Ankara’nın sivil mimarisine benzemektedir. Bu evlerde iklim ve sosyal yaşam koşulları göz önünde bulundurularak kerpiç ve ağaç gibi malzemeler kullanılmıştır. Günümüze gelebilen örneklerin çoğu 2 katlıdır. Bu yapılara Aslan Bey ve Tayyar Bey Konağı, ünlü ressamımız Rahmi PEHLİVAN’lının babası Zühtü PEHLİVALI’ya ait ev örnek olarak gösterilebilir.

Karaahmetli Tabiat Parkı

Kırıkkale İli, Bahşılı İlçesi, Karaahmetli Beldesi hudutları dahilinde bulunan Karaahmetli Tabiat Parkı Çevre ve Orman Bakanlığının 08.06.2009 tarih ve 34000 sayılı yazısı üzerine 2873 sayılı Milli Parklar Kanununun 3. maddesine göre Bakanlar Kurulu’nca 29.06.2009 tarihinde sit alanı kapsamına alındığı bildirilmiştir.

Ballı Camii ve Türbesi

Kırıkkale il merkezine 21 km. mesafede Balışeyh ilçe merkezinde bulunmaktadır. 12. yüzyılda, 1121 yılında inşa edildiği tahmin edilen yapının kimler tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Caminin tavan örtüsündeki ahşap işçiliği dikkat çekicidir.

Karıştıran Kilisesi

RUM KİLİSESİ ( KARIŞTIRAN MEVKİİ ) 19. yüzyılın ikinci yarısında yapılmış olan Keskin Ortodoks Kilisesi, Karıştıran Mevkii’ndedir. Geç Dönem Ortodoks Kiliselerindendir. Kilise, 4 sütunlu, kapalı Yunan Haçı planında yapılmıştır. Bugün yapının örtü sistemi çökmüş, doğu duvarı tamamen, diğer duvarları ise kısmen yıkılmıştır. Kilise, Keskin merkezinde yaşamış olan Ermeni ve Rumların ibadetlerini yaptıkları Ortodoks Kilisesi olarak bilinmektedir. Kilisenin bulunduğu mevkii, yazın vatandaşların mesire yeri olarak kullandığı alan olduğundan söz konusu yer kilise ile birlikte doğal sit özelliği göstermektedir. Tüm bu alanlar 2863 ve 3386 sayılı yasalar gereğince tescil altına alınmıştır.

Ceritkale Kaya Mezarları

Bölgenin en eski yerleşimlerinden birisi, Keskin ilçesinin güneybatı tarafında, ilçe merkezine takriben 9-10 km. uzaklıkta olan Ceritkale köyü yakınlarındadır. Demir Çağı’na tarihlenebilecek bu kaya yerleşmeleri, Ceritkale köyüne 3 km. mesafede, bir vadi içinde ve vadinin doğuya bakan yamaçlarında yer almaktadır.

Bu haber içeriğindeki materyaller Kırıkkale İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü üzerinden derlenmiştir.

Gündem 71 Kırıkkale

KIRIKKALE'DE HABERiN KALBi BURADA ATIYOR!