Mikro tese nedir, nasıl yapılır?

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen “mikro tese yöntemi” hakkında bilgiler verdi;

Halk arasında kısırlık olarak bilinen mikro tese, cerrahi operasyon ile tedavi edilir. Mikro tese, bir tür küçük cerrahi prosedür olarak bilinir. Bu işlem, üreme organlarındaki küçük kitleleri veya patolojileri tanımlamak veya tedavi etmek için yapılır. Bu işlem, genellikle lokal anestezi altında veya sedasyon ile yapılır ve genellikle birkaç saat içinde tamamlanır.

Mikro tese işlemi, öncelikle bir cerrah tarafından yapılır ve işlem öncesi bir fizik muayene, laboratuvar testleri ve gerektiğinde bir görüntüleme testi yapılır. İşlem sırasında, cerrah küçük bir delik yapar ve bir endoskopi cihazı kullanarak patolojiyi veya kitleleri görüntüler. Bu görüntüler, cerrahi prosedürün nasıl yapılacağını ve nerede yapılacağını belirlemek için kullanılır.

Detaylı bilgi için: Mikro tese nedir, nasıl yapılır?

Mikro tese nedir?

Mikro TESE, azospermi yani menide hiç sperme rastlanmayan hastalar için bir tedavi seçeneğidir. Bu işlem, genel anestezi altında yapılarak, testislerden alınan dokudan sperm elde edilmeye çalışılır. Bu işlem testislerin açılmasını ve sperm kanallarının gözlemlenmesini içerir. Mikro tese işlemi, altta yatan nedenlere bağlı olarak azospermik hastaların %40-60’sında sperm elde edilebilmektedir. Bu ameliyat ortalama 2 saat sürebilir ve ameliyat sonrası kişide kanama ve enfeksiyon gibi riskler mevcut olabilir. Bu nedenle, doktorun önerdiği şekilde ilerlemek, sürecin verimli sonuç vermesi için önemlidir.

Kimlere mikro tese işlemi uygulanır?

Mikro TESE, azospermi olan tüm hastalar için bir tedavi seçeneklerinden biridir. Kişiye tanı konulmasının ardından ilk olarak, hastanın genetik incelemesi yapılmalıdır. Bu aşamada erkekliği belirleyen Y kromozomu mutlaka değerlendirilmeli ve incelenmelidir. Y kromozomu üzerinde sperm yapımını kontrol eden AZF bölgesi ve bunun a, b, c alt bölgeleri bulunmaktadır. Bu bölgelerde tam veya bir miktar eksik bulunması sperm yapımında çeşitli sorunları beraberinde getirebilir. Özellikle Azf A bölgesinin tam eksiklik olması, Azf B bölgesinin tam eksiklik ya da her üç bölgenin tam eksik olması durumunda sperm oluşumu mümkün değildir. Bu durumda, bu kişilere mikro TESE işlemi uygulanır. Sperm üretimi konusunda sorun yaşayan tüm kişilerde mikro tese yöntemi ile sperm elde etmek mümkündür.

Mikro tese ameliyatı nasıl yapılır?

Mikro TESE (testis ekstrakütörü mikrosellüler ekstrakasyon) ameliyatı, varikosel (testislerdeki damarların genişlemesi) nedeniyle infertilite (çocuk sahibi olamama) olan erkeklerde yapılan bir sperm üretimini arttırmak için kullanılan bir tekniktir. Ameliyat genellikle genel anestezi altında yapılır ve doktor tarafından bir mikrocerrahi teknik kullanılarak testis içinden sperm alınır. Bu ameliyat sonrasında, alınan spermler IVF (döllenmiş yumurta transferi) veya ICSI (intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu) gibi tedavi seçenekleriyle kullanılabilir. Mikro tese ameliyatı, kişiden kişiye değişmekle beraber yarım saat ile bir buçuk saat arası sürmektedir. Başarı oranı oldukça yüksek olan mikro teseameliyatı sonucunda kişilerin çocuk sahibi olması sağlanır. Mikro tese ameliyatı sonrasında takip oldukça kolaydır. Doktorlar tarafından verilen antibiyotik ve ağrı kesiciler ile ameliyat sonrası sorunsuz bir şekilde geçer. Ameliyatın ardından kişiler yaklaşık 5 gün sonra pansumana gidilir. Bu süreç içerisinde duş almamaları ve sürecin sonunda da her gün duş almamaları önerilir. Mikro tese ameliyatından sonra üç hafta geçmesiyle beraber cinsel ilişkiye girmekte herhangi bir sakınca görülmemektedir. Kişiler, ameliyat sonrası gündelik yaşamlarına dikkatli olmak kaydıyla devam edebilirler.

Mikro tese yöntemi kaç kere uygulanır?

Normal yöntemlerle çocuk sahibi olmayan çiftler, çeşitli yöntemleri deneyerek çocuk sahibi olmaya çalışırlar. Bu yöntemlerden biri olan mikro tese, erkek adaylara uygulanır. Bu noktada mikro tese işleminin kaç kere uygulanabileceği merak edilen konuların başında gelir. Mikro tesenin kaç kere yapılacağı kişilere göre farklılık gösterebilir. Testis büyüklüğü, kişinin genel sağlık durumu, genetik özellikleri, daha önce uygulanan mikro tese işlemi sonuçları, testis içerisinden sperm çıkarma oranları, işlemin kaç kere uygulanacağını yanıtlayan detaylar arasındadır. Uygun şekilde yapılan mikro tese işleminin bir kaç kez uygulanmasında herhangi bir sorun görülmemektedir. Ancak bir önceki mikro tese işleminin üzerinden 6 ay geçmesine dikkat edilmelidir.

Mikro TESE ameliyatı uygulanacak hastaların dikkat etmesi gerekenler

Mikro TESE (Mikroseminal Tüp Ekstraksiyonu) ameliyatı uygulanacak olan hastalar öncelikle doktorlarına sağlık durumlarını ve geçmişteki hastalıklarını açıkça anlatmalıdır. Ayrıca, ameliyat sırasında kullanılacak ilaçların yan etkilerini ve risklerini de doktorlarından öğrenmelidirler. Buna ek olarak, ameliyat öncesi ve sonrasında uyulması gereken diyet ve egzersiz programlarını da doktorlarından öğrenmelidirler. Mikro tese işleminde en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de cinsel birlikteliktir. İşlem öncesi ve işlem sonrasında cinsel birlikteliğin nasıl olması gerektiği doktordan öğrenilmelidir. Bunların aksinde uyulması gereken herhangi bir nokta yoktur.

Kaynak: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/